Bir seyahatı planlamak kolay değil. Hele gideceğin yere ilk defa gidiyorsan daha da zor. Bazen son anda herşeyi planlamak da gerekebiliyor. Sizlerle bir tatili planlarken hangi adımları izlediğimi paylaşacağım, bir nevi check list gibi düşünebilirsiniz. Umarım işinize yarar :)
1) Nereye gitsem? - Hiç bir fikriniz yok ise öncelikle deniz tatili mi şehir tatili mi istiyorsunuz onu kararlaştırın. İlham almak için genelde seyahat blogları faydalı oluyor. Tabiiki ne kadar sürelik bir tatil düşündüğünüz de belirleyici bir unsur. Yine önemli bir nokta gitmeyi düşündüğünüz tarihteki hava durumu. İleri bir tarihteyse geçmiş yılların ortalamalarına bakmak faydalı oluyor. Ben bunun için genelde Holiday Weather veya Accuweather'ı kullanıyorum.
2) İzin almak - Çalışıyorsanız bilet ve otel almadan önce izin durumunu netleştirmekte fayda var. Evet biliyorum izin istemek bazen kolay olmuyor, hele ofiste yoğunluk varsa insanın hiç sorası gelmiyor ama inanın bana ne kadar erken o kadar iyi. Diyelim ki 3 ay sonrası için izin isteyeceksiniz. Patronunuz sonuçta 3 ay sonra ne olacağını bilemez. Yok o hafta yoğun, yok toplantı vardı o hafta gibi bahanelerle gelemez size. O yüzden siz izin işini son ana bırakmayın derim.
3) Uçak bileti bulmak - Ben genelde bilet bulmak için ilk iş Google'da hızlı bir arama yapıyorum. Örneğin Londra'ya gideceksiniz, 'Flights from Istanbul to London' diye aratırsanız Google size aktarmasız ve aktarmalı olarak tüm uçuş alternatiflerini listeleyecek. Ardından fiyatlara bakmak için Skyscanner veya Edreams'ı kullanıyorum. Genelde tüm havayollarının uçuşlarını bu sayfalarda bulmanız mümkün. Bu arada bu sayfalarda çıkan fiyatların üstüne genelde bir kredi kart ödeme komisyonu ekleniyor. Ayrıca havayoluna göre bagaj ücreti vb. da eklenebilir. Yani ilk arama sonuçlarında çıkan fiyatlar biraz daha artacaktır, son fiyatı ödeme sayfasına ulaşınca göreceksiniz. Skyscanner/Edreams'den uçuşları bulduktan sonra bana uyan uçuşu bir de havayolunun kendi sayfasında aratıyorum. Genelde acentelerin sunduğu fiyatlar daha uygun oluyor ama eğer fiyat farkı yoksa bileti direkt havayolundan almayı tercih ediyorum. Olur da değişiklik yapmanız gerekirse Skyscanner gibi sayfalar ayrıca acente işlem ücreti alıyor her işlemden.
4) Konaklama - Bence en sıkıntılı kısım konaklama. O kadar çok seçenek var ki hepsine bakıp araştırmak başlı başına bir iş. Otellere bakmaya başlamadan önce kendinize bir bütçe koyun (örn. gecelik 100 Euro). ve aramanızı ona göre filtreleyin. Sonra otelde mi yoksa evde mi kalmak istiyorsunuz ona karar verin. Otel her ne kadar konforlu olsa da eğer bütçeniz düşükse evde kalmak bazen daha avantajlı olabiliyor. Yine uzun tatillerde ev daha mantıklı olabiliyor çünkü böylece arada sırada evde yemek yeme gibi olasılıklarınız oluyor. Biraz da o şehrin yerlisi gibi hissediyorsunuz bu da keyifli bir deneyim. Diyelim ki otelde kalmaya karar verdiniz, size booking.com'u tavsiye edeceğim. Zaten çoğunuz biliyordur bu sayfayı. Fiyat filtresi koyup kolayca seçenekleri görebiliyorsunuz. Yorumları da mutlaka okuyun derim. Booking.com'dan rezervasyon yapmadan mutlaka seçtiğiniz otelin kendi sayfasına bakıp oradan da fiyat teklifi alın. Çoğu otel bu tarz sayfalara komisyon ödememek için daha uygun fiyat veriyor. Bir diğer öneri seçtiğiniz otelin Tripadvisor sayfasına bakmak olur. Booking.com otel yönetimin verdiği profesyonel fotoğrafları kullanıyor ve bazen otele geldiğinizde şaşırıyorsunuz, resimlerde çok daha yeni ve bakımlı duruyordu diye. Tripadvisor'da otelde kalmış olan kullanıcılar 'gerçek' resimleri paylaşıyor, bunlar genelde daha gerçekçi oluyor :) Ev kiralamak isterseniz de AirBnB'ye bakmanız gerekiyor. Genelde otele göre daha uygun fiyata birşey bulmanız mümkün oluyor. Yine yorumları mutlaka okuyun, lokasyon ve ulaşımla ilgili bilgileri iyi okuyun.
5) Araç kiralamak/Ulaşım - Olur da araba kiralayacaksanız yine Skyscanner veya Edreams'ı önereceğim. Çok uyguna araba kiralamanız mümkün bu sayfalardan. Örneğin Güney Fransa'da 6 gün için 80 Euro gibi komik bir ücret ödemiştik. Doğrudan Sixt'e vs bakınca genelde pahalı oluyor. Toplu taşıma kullanacaksanız da önceden metro/otobüs haritalarını telefonunuza ekleyin. Havaalanından en uygun ve rahat ulaşım yolu hangisi diye önceden araştırırsanız havaalanından vakit kaybetmeden hemen şehir merkezine doğru yol alabilirsiniz. Zaten rehberlerime bu bilgileri sizin için ekleyeceğim :) Bir de mutlaka telefonunuza UBER uygulamasını indirin. Özellikle Amerika'da çok faydalı. Avrupa'da çoğu şehirde var.
6) Program - Önceden nereleri görmek istediğiniz araştırıp kendinize bir liste yapın. Sonra harita üzerinde ne nerede bir göz atıp gruplamaya çalışın. Semt semt gezmeye çalışın ki yolda çok vakit kaybetmeyin. Diyelim ki bir müzeye gitmek istiyorsunuz, müzenin etrafında bir yerde öğle yemeği yiyin, sonra ordan yakındaki parkı gezin vs. Zaten rehberleri de o şekilde oluşturmaya özen göstereceğim. Gideceğiniz şehir hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız o kadar bilinçli gezip, keyfini çıkarırsınız.
Bundan sonrası artık tatlı bir bekleyiş, o gün gelsin diye geri sayım :)
コメント